Header Ads Widget

Увијек први!


Бијели опасач и друга обиљежја припадника војне полиције су врло примамљиви и зато не могу бити свима доступни. Због тога, припадници војне полиције, не само у служби него и ван ње, у свим приликама и на сваком мјесту, морају се беспријекорно понашати, водити рачуна о својим поступцима и чувати свој углед и достојанство.
Оне својом организацијом, формацијом, обуком, наоружањем и опремом представљају посебне јединице ВРС, намијењене за извршавање војнополицијских и специјалних задатака. Организоване су у чете и самосталне водове, који имају своје службе дежурства.

Војна полиција у складу са Законом о одбрани, Законом о војним судовима и другим прописима донесеним на основу закона темељи свој рад. У том смислу се војна полиција, како у миру тако и у рату, у основи ангажује на извршењу одређених послова безбједности за потребе ВРС; заштити људи и имовине; безбједности војног путног саобраћаја; откривању кривичних дјела и њихових учинилаца из надлежности војних судова, која се гоне по службеној дужности; учешћу у обезбјеђењу високих старјешина ВРС; докумената, и борбених средстава највишег степена тајности, рејона, зона, праваца и војних објеката од посебног значаја за ВРС и одбрану земље; контроли поштовања војног реда и мира на јавним мјестима.
Права и овлашћења војне полиције регулисана су Законом о одбрани, Законом о војсци РС, Законом о војним судовима, Законом о кривичном поступку, Правилом службе војне полиције и Правилом службе ВРС.
Припадници војне полиције су овлашћени да у вршењу службе предузимају сљедеће мјере и радње: упозорење, легитимисање, подношење пријаве, привођење, задржавање, употреба физичке снаге, употреба гумене палице, везивање, употреба других средстава принуде, употреба оружја, коришћење посебно дресираних паса, лишавање слободе, претрес лица и стана, одузимање предмета и докумената.
Из наведеног се види да су права и овлашћења војне полиције широка, па се о њиховој примјени мора строго водити рачуна. У вршењу службе војна полиција ће примијенити само она овлашћења која обезбјеђују да се са што мање посљедица успјешно и квалификовано изврши конкретан задатак сходно условима и ситуацији у којој се извршава. Свака злоупотреба и прекорачење прописаних овлашћења од стране припадника војне полиције може проузроковати тешке посљедице, због чега је предвиђена дисциплинска и кривична одговорност.

И ван службе војна полиција дужна је да предузима мјере и овлашћења из своје надлежности када затекну лица у вршењу кривичног дјела које се гони по службеној дужности, а старјешине војне полиције и кад затекну припаднике ВРС на јавном мјесту. Кад војници војне полиције нису на служби, а наиђу на војно лице које у већој мјери нарушава углед припадника ВРС и ремети јавни ред и мир, дужни су да о томе извијесте службу дежурства војне полиције.
У вршењу службе и примјеном прописаних овлашћења припадници војне полиције, осим репресивно, треба да дјелују и превентивно, и на тај начин посредно или непосредно пружају помоћ војним лицима, јер својим присуством и упозорењима одвраћају од поступака који су супротни војним правилима и прописима и спречавају вршење недозвољених
радњи због којих би дисциплински и кривично одговарали.
Ради планског, организованог и ефикасног предузимања мјера, радњи и поступака, припадници војне полиције прописане задатке извршавају у оквиру служби војне полиције: службе обезбјеђења, потражне службе, патролне службе, спроводничке службе, службе дежурства војне полиције, службе безбједности војног саобрађаја и службе за сузбијање криминалитета.

Чињеница да су јединице војне полиције сврстане у специјалне јединице наше војске, зато што им јe таква функција, мјесто и задаци у ВРС, што су опремљене одговарајућим наоружањем и опремом и што им је обука посебна у односу на друге, захтијева да сваки њихов припадник буде врхунски обучен и увјежбан за свакодневно, брзо, квалитетно и ефикасно извршење намјенских задатака у свим, па и најтежим условима. У оквиру свог дјелокруга и примјене овлашћења у вршењу службе припадници војне полиције извршавају врло сложене и деликатне задатке, који често залазе у елементарна права припадника ВРС, а понекад и грађана Републике Српске. Ово налаже да њени припадници морају посебно водити рачуна о законској примјени датих овлашћења и увијек поштивати личност и достојанство човјека. Свака несмотреност и пропуст у раду, односно прекорачење или злоупотреба овлашћења припадника војне полиције, може изазвати теже посљедице и штету него да то учини други припадник ВРС.
Поред правилне и досљедне примјене овлашћења, спољни изглед и војничко држање припадника војне полиције су такође један од предуслова за успјешно извршавање задатака. Наиме, значај и осјетљивост војнополицијских задатака захтијева њихов примјеран изглед и опхођење како би могли ефикасно интервенисати према другим војним лицима која ремете јавни ред, крше дисциплину и нарушавају углед и лик припадника ВРС. То обавезује сваког припадника војне полиције да у припреми и у току извршења задатка, поред потпуног познавања, права и овлашћења, посвети пуну пажњу свом личном изгледу и начину наступа и опхођења према војним и другим лицима.
Због тога се за свако прекорачење и злоупотребу овлашћења које учини припадник војне полиције предузимају адекватне мјере, укључујући и кривичне санкције. У јединицама војне полиције могу остати само они који могу да се уклопе у наведене норме понашања. Сви остали који нису у могућности да своје понашање прилагоде прописаним стандардима враћају се у пјешадијске и друге родове ВРС.
Постоји много неразумијевања рада војне полиције и покушаја њеног ненамјенског ангажовања. Многи постављају питање, због чега ти млади момци нису у рововима? Међутим, притом заборављају да су сви водови и чете војне полиције кад год затреба први на линијама као интервентна резерва команданата, а да по градовима и другим насељима у зони одговорности , сем појединачних случајева, није било у већој мјери нарушавања јавног реда и мира од стране војске. То је прије свега заслуга војне полиције, њеног сталног присуства на јавним мјестима и благовремених интервенција према онима који нарушавају јавни ред и мир. Исто тако, чак и у миру а поготово у рату, свако извршавање војнополицијских послова има велики ризик, кад је потребно неког лишити слободе, интервенисати у кафани или на јавном
мјесту против припитих и наоружаних лица, одузети наоружање, што у суштини представља борбени задатак највећег степена опасности. Такве задатке могу извршавати само посебно одабрани, обучени, савјесни и добро опремљени војници.

(Монографија 30.див. ВРС)
На слици:
1. припадници 4. батаљона Војне Полиције- СРК у Трнову 1994. године
2. припадници 1. батаљона Војне Полиције- 1. Крајишког Корпуса
3. припадници чВП 505. моторизоване бригаде ВРС Пале (проглашење најбоље јединице у бригади)
4. припадници 3. батаљона Војне Полиције- Истончно-босанског Корпуса са ратном заставом батаљона


Постави коментар

0 Коментари