Header Ads Widget

30 година Српске Гарде Илиџа

Служењем парастоса погинулим и преминулим борцима Српске Гарде Илиџа, у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама  обиљежено је тридесет година од формирања ове елитне јединице ВРС.

Мирослав Лучић, припадник Српске гарде Илиџа, подсјетио је да је на данашњи дан формирана Српска гарда Илиџа због потребе постојања храбре јединице, способне да стигне, али и да утекне непријатељу, те помогне српском народу на подручју Сарајевског-романијског ратишта.

Према његовим ријечима, ова гарда је, осим што је пружала помоћ српском народу, помогла сачувању српске територије.

Упркос успјешно оствареном задатку, велики број бораца ове гарде своје животе је положио у темеље Републике Српске, а према Лучићевим ријечима, кроз гарду је прошло између 150 и 200 најхрабријих бораца.

- У ову јединицу су могли ући они који су се до тог 1. октобра 1992. године показали и доказали као храбри и неустрашиви борци и патриоте који су спремни да дају живот за Републику Српску и свој народ – рекао је Лучић.

Он је рекао да борци Српске гарда Илиџа на скроман начин обиљеже овај важан датум, сјећајући се ратних дана и другова.

Како каже, након рата девет припадника ове гарде је преминуло, а остатак „гардиста“ је, осим у Републици Српској, тренутно у Аустралији, Канади, Америци, Швајцарској, Аустралији, те Црној Гори.

Лучић каже да је поносан на допринос „гардиста“ у одбрани Српске Илиџе и Српског Сарајева, као и на чињеницу да је Зоран Капетина предводио ову елитну јединицу.

- Мислим да народ Српске Илиџе и Српског Сарајева добро зна ко је Српска гарда Илиџа, и дан данас људи препознају те момке. Изразито сам поносан на то што у нашем раду није никаква мрља направљена – истакао је он.

Он је нагласио значај очувања културе сјећања, не само на борце, него на цјелокупну борбу за одбрану српског народа.

- Данас ћу на нашем састанку предложити да формирамо Удружење Српска гарда Илиџа, због потребе чувања сјећања на наше погинуле саборце и на нашу борбу за одбрану и слободу српског народа. Сви ми припадници тих елитних јединица морамо томе посветити посебну пажњу, али нам је потребна помоћ локалне заједнице и државе, јер је то наш заједнички задатак – закључио је он.

О јединици

Српска гарда Илиџа је елитна јединица Војске Републике Српске која се углавном борила у и око Сарајева, односно на положајима у Српском Сарајеву. Командир јединице био је Зоран Капетина Шале. Назив је добила по истоименој српскосарајевској општини Илиџа. Основана је 1.октобра 1992. године. Гарду је при оснивању чинило 60 изабраних бораца наоружаних личним пешадијским наоружањем. Наоружање гарде убрзо је појачано са 11 оклопних транспортера и тенкова који су представљали њену ударну снагу из састава тада бивше 49. мтбр ЈНА.


Кроз гарду је прошло 150 до 200 бораца. Сви борци су претходно били цивили, најчешће млади спортисти и студенти који су живјели на Илиџи и шире на територији града Сарајева. Критеријуми за улазак у јединицу били су изузетно високи. Владала је челична дисциплина. Опуштања није било ни у ретким данима без борбених дејстава нити су занемариване свакодневне обавезе: рано устајање, јутарња фискултура, вежбе снаге и издржљивости, смотра, анализа предузетих акција и планирање нових. Морал јединице до краја рата био је на изузетно високом нивоу.


Почасни члан Српске гарде Илиџа је био покојни др Миодраг Лазић који је спасио многе српске гардисте и друге борце ВРС.

Током рата погинуло је 18 гардиста, а после рата је преминуло девет. Тачан број рањених се не зна, али се зна да су неки гардисти више пута били рањени као и њихов старјешина Шале који је рањен шест пута.



Постави коментар

0 Коментари