Header Ads Widget

"Сценарио за масакр" Тајна Добровољачке улице (5) Миладин Петровић

 

Најчешће помињано име је Заги, иза којег се крије, према Делимустафићевој изјави, главни оперативац у нападу Заим Бацковић, човек који је готово у сталном контакту са Ејупом Ганићем. Током припрема, Заги најпре поручује:

"Порука од Загија, наређење од Загија за све јединице. Сва покретна возила непријатеља уништити. Припремити запаљиве смесе и све палити. Понављам: сва покретна возила од непријатеља уништити, припремити запаљиве смесе и палити све. Команда од Загија".

Заги убрзо прослеђује нову команду: "Најближа јединица Добровољачкој, блокирати улицу, Заги овдје ... Обарајте стабла, све живо, да се не могу ни милиметра помакнути и одма' по њима, ако пођу негдје бјежат' ... "

Како су уследили протести шефа европских посматрача Колма Дојла, следе панична наређењаa да се сви који могу бити виђени код Команде Друге војне области сакрију да их не виде. Готово истовремено следи порука о промени услова договора из Команде, коју слуша и Пушач, што је кодно име за Стјепана Кљуића, хрватског члана Председништва РБиХ:

"Команда, команда овдје. Слушај ме, слушај ме добро. Нема пропуштања војних возила, нема пропуштања борних кола, БОВ-ова, Пинцгауера и осталог. То одмах има да се уништи... "

Заги: "Пушач, је л' можеш поновити то што си малоприје ... "

Пушач: "Рекао сам да сам упутио поруку у Команду (Кукањцу) да гарантујемо пролаз без пуцања и провокација трима возилима УН-а и европских посматрача. А рекао сам да не дозвољавамо да се крећу војна возила ... 3aги, јеси л' чуо?"

3aги: "Добро је, преузето је".

Убрзо, међутим, опет следи промена услова, а по наредби Ејупа Ганића, коју преноси 3aги.

3aги: "С обзиром на договор који је постигнут са Колмом Дојлом и свим странкама, договорено је да предсједник (Изетбеговић) дође у Предсједништво, те да се након тога кола Унпрофора окрену и оду на одредиште".

Пушач: "г. Дојл, сада сам разговарао с њим, каже да су увјети били да кад крене предсједник, да крену и остала кола. Онда се г. Ганић, Колм Дојл нису добро разумјели ... "

Пушач: " .. . Да ли су увјети договора били да се истовремено крене или да прво дође предсједник у Предсједништво?"

Ганић: "Прво треба предсједник да дође у Предсједништво ... а онда Кукањац треба да полази из Друге команде".

3aги: " ... Јеси ли пренио г. Дојлу ову поруку г. Ганића?"

Пушач : "Јесам, дословце сам пренио ... Овај капетан из УН-а је отишао да то каже г. Дојлу ... "

Било је то пред полазак колоне, када генералу Мекензију јављају да је Ганић саопштио да је договор пао у воду, а Мекензи узвраћа поруку Ганићу. Капешан УН-а Јонијас: "Генерал Мекензи је сада у својим колима заједно са вашим председником и они чекају испред касарне. Чим се генерал Кукањац попне на брдо, они ће кренути са два аутомобила заједно у штаб Унпрофора и започети мировне преговоре. А ово је посљедњи позив, рекао је генерал Мекензи".

Ганuћ: "Реците генералу Мекензију да . . ово није оно што смо се договорили, Јер дошло је до промјене, ово је другачике од онога што смо се договорили ... Ја не могу доносити одлуке без предсједника" .

Следи наставак овог разговора, који се завршава Ганићевим позивом Мекензију да му се јави радио-везом. Да ли су се чули пред сами полазак колоне, остаје непознато, али убрзо следи наредба из Центра одакле се руководи акцијом, а у којем се налази и Ганић:

"Свим јединицама ТО града: не дирати кола Унпрофора ... Возилима ЈНА не дозволити пролаз и уништити ... кола Унпрофора пустити до зграде Предсједништва".

Следи нечувени цинизам: покушаји да се успостави веза са Кукањцем и пренесе претходна порука, а пошто не успева, следи наређење: "Центар говори, нико вас више не чује, центар говори ... нико не смије проћи ... само возила Унпрофора ... Наређење, сачекајте свим јединицама, извршна команда: Јуриш! Из Врховне команде ТО БиХ ... не могу возила пролазити ... блокирајте то ... док се предсједник не појави блокирај".

Уследио је општи напад на задњи део колоне, а на транспортер у којем се налази Изетбеговић, изненада се пење Јован Дивјак, отвара врата и преноси Изетбеговићеве речи да се не пуца.

Изненада се ту појављује и камера ТВ Сарајево. Снима Дивјака на транспортеру, али уједно хвата и све звукове из Дивјакове мотороле. На реченицу : "Не пуцај, војска се предаје", глас из мотороле виче: "Радите оно што сам вам рекао ... само рокај. . '"

"Је л' ово Ганић командује? Ејуп Ганић, овај што се дере и највише виче? " - пита Дивјак.

Колона је заустављена, у задњем делу колоне већ су побијени војници, остали излазе са подигнутим рукама.

Дивјак: "Наши су зауставили колону ... не могу ићи даље од Дрвеније".

Заги: Одмах заробити све њих , знате шта им радити ... не може нико да прође ... спреми ланце ... ако буду безобразни".

О том догађају писано је и на порталу БХ Дани, 15. марта 2009. године:

" ... Напад припадника ТО, Патриотске лu¬ге и Зелених беретки је у име Врховне команде средствима везе наредила особа под надимком Заги. Међу доказима се налазе снимци наредби које је издавала особа по имену Заги или наредби које су преношене у Загијево име ... "

"Наравно, само судско вештачење може да провјери аутентичност ових доказа и наредби. Алија Делимустафиh, тадашњи министар унутрашњих послова Владе РБиХ, у својој изјави 29. јануара 2002. војном истражном судији у Београду, у оквиру истраге КИ 651/93, између осталог, рекао је: Ејуп Ганић је 3. маја именовао Одбор за размјену предсједника државе и команданта Друге војне области. Ганић је био у улози врховног команданта војске, као предсједник Предсједништва, док су Хасан Ефендић, Сефер Халиловић, Мустафа Хајрулалуховић, звани Талијан, Заим Бацковић звани 3аги, Јован Дивјак, Фикрет Муслимовић и Керим Лончаревић били његови помоћници. Штаб је стално дежурао у Предсједништву. У Предсједништву су били Ејуп Ганић и Хасан Ефендић, док је Заги управљао оперативно из Предсједништва с теренцима Хајрулаховићем, који је руководио свом оперативом (Берешкама и Патриотском лигом), а помагали су му Дивјак, Сефер Халиловић, Керим Лончаревиh. Све вријеме заједно с Ганићем био је у Предсједииштву син Алије Изетбеговића, Бакир Изетбеговић, рекао је Делимустафић у Београду", записано је на порталу БХ дани.

У истом гласилу писано је и о томе шта се дешавало у Председииштву БиХ током одсуства Алије Изетбеговиhа:

"Шта се дешавало у Предсједништву БиХ током одсуства Алије Изетбеговића ради преговора у Лисабону и послије његовог заробљавања на сарајевском аеродрому? Сада је доступан снимак ванредне сједнице Предсједништва БиХ од 3. маја 1992, на којем су преостали чланови Предсједништва БиХ и Владе БиХ расправљали о томе шта урадити, након што је Алија Изетбеговић кренуо с Унпрофором из Лукавице ка Бистрику. Кључно питање у тој расправи је било да ли снаге ТО треба да дозволе да Кукањац сам напусти Команду на Бистрику или треба дозволити да с њим оду и људи, посебно високи официри, попут седам-осам пуковника, те оружје и опрема. Чланови Предсједништва и Владе су тврдили да не знају шта је Алија Изетбеговић договорио у својим контактима с Кукањцем. Због тога су тражили да Ганиh оде на Бистрик и провјери да ли је Алија Изетбеговић у транспортеру и шта он планира.

Ганић је избјегавао такав одлазак на Бистрик, тврдећи да би и он био ухапшен. Стога је Ганић предложио да на Бистрик оду два стручна човјека. Не, ја, молим вас, не могу уа напуштам зграду Предсједништва. Молим вас, ја нисам учествовао у креирању те одлуке, и не могy се caдa укључивати тамо. Ја ћy овдје бити, рекао је Ганић".


Постави коментар

0 Коментари