Header Ads Widget

Црни Ивањдан у Пресјеници

 Напад на Горњу Пресјеницу почео је 7. јула у јутарњим сатима из правца Зорановића, Шабанаца и Кијева. У шуму на Рошцима склонило се неколико стотина стараца, жена и дјеце са ширег подручја Пресјенице. Старији становници који су остали код својих кућа су сви поубијани.

Село Страишта (Фото: Д. Пјевић)

У засеоку Горње село (Г. Пресјеница) нападачи су заклали Стаку (Ристе) Љубоја (82), Јанка (Богдана) Поповића (78) и Лазара Поповића (88).

У засеоку Страишта убијен је Млађен (Јоле) Самарџија (68), док су преостали мјештани избјегли у току напада.

У засеоку Пожари убијени су Мирко (Васе) Крављача (87) и Коса (Васе) Крављача (72).

У засеоцима Дубраве и Мочевићи нестали су Петко Шеховац, Јово (Милинка) Васковић (32) и његов брат Недо (Милинка) Васковић (30).

Масакрирани лешеви пронађени су по ослобађању села. Остали мјештани ових села избјегли су у току напада у којем су ови засеоци спаљени и опљачкани.

У засеоку Шиљеговићи нестали су Душан Шиљеговић, његова жена Драгица са двоје унучади. И њихови лешеви откривени су у јулу 1993. по ослобађању Трнова.

У Умчанима заробљен је Милош (Николе) Кењић (82) и, према појединим свједоцима, спроведен у логор за Србе у Коњицу, али се испоставило да је и он убијен.

У засеоку Мошићи (Д. Пресјеница), упркос чињеници да су изјавили лојалност локалној муслиманској власти, убијени су Милош (Боже) Цвијетић (83), Винко (Милоша) Цвијетић (59), Винкова жена Драгица Цвијетић (рођ. Кењић, 59.), Душан (Вељка) Цвијетић (61), Душанова жена Зорка Цвијетић (рођ. Дошло, 61.), Драгица (Које) Цвијетић (рођ. Бјелица). Заселак је опљачкан и спаљен.

У засеоку Долови, из којег је већина становништва избјегла пред нападачима, убијени су Аранђија (Марка) Штака (67), њена кћи Дана Штака и Данило (Станише) Пуцар (79).

Порушена кућа Зимоњића на Страиштима (Фото: Д. Пјевић)

У засеоку Подочађело код Кијева спаљено је петнаестак српских кућа и убијени Рајко (Драге) Вукајловић (41), Аранђија (Машинке) Вукомановић (63) и Драго (Јове) Вукомановић (42) чији лешеви су спаљени.

У засеоку Ђурићи Заробљен је Пајо Велетић и након три дана спроведен у затвор у Плоскића кућама одакле успјева побјећи. Заједно с њим из затвора бјежи и Вида Крављача, заробљена у засеоку Љуци (Боновци).

У Боновцима су заклани Коста (Глигора) Шеховац (87) и његова жена Јованка Шеховац (84). Заробљене су и Јока Крављача, Славица Крављача са дјететом, Љубица Крављача са троје дјеце, које у затвору у Дејчићима проводе више од деведесет дана, након чега су неки од њих размјењени.

У засеоку Шеховина Убијени су Саво (Илије) Клепић (46) и Раде (Пере) Шеховац (32).

У нападу на засеок Шљиваци убијени су Мирко (Данила) Шеховац звани Лола (68), више година непокретан, и његова жена Танкоса Шеховац (72). Обје жртве су заклане, а затим је запаљена њихова породична кућа у којој су изгорјели и лешеви. заробљени су Душан (Станише) Шеховац (80), његова жена Мила Шеховац (72), Здравко (Ђуре) Шеховац (64), Тамара (Ненада) Шеховац (1), Вида (Војина) Шеховац, Жељка (Обрада) Шеховац (24) и Миле (Душана) Шеховац (43). У затвору у Плоскићима провели су двадесет дана, и уз помоћ неког Плоскића успјели побјећи. Ранко Поповић, Милан Јандрић, Ранко Кљајић и Војо Крављача тешко су рањени. Никола (Остоје) Шеховац (81) са женом Невенком Шеховац, Спасоје (Николе) Шеховац (63), Јела (Душана) Шеховац (65), Десанка Шеховац и Мирјана (Митра) Шеховац (58) из села Шљиваци заробљени су и, с још двадесетак жена и дјеце из сусједних села, одведени у муслимански заселак Плоскићи. Село Шљиваци попуно је спаљено.

Порушена кућа Самарџија на Страиштима (Фото: Д. Пјевић)

По ослобођењу наведених заселака у јулу 1993. пронађени су лешеви Љубице Крављаче и њене кћери.

У Д. Пресјеници опљачкано је а потом запаљено девет, у Г. пресјеници више од педесет кућа. Заробљене цивиле из зазвора у Плоскићима убрзо транспортују у Дејчиће и затварају у зграду основне школе, гдје касније доводе и Србе заробљене на превоју Рогој. Број заробљеника попео се на петнаестак мушкараца разне старосне доби, и педесет и седам жена с дјецом.

Према изјавама свједока најтежој тортури у Дејчићима подвргнути су, између осталих, ратни заробљеници Ненад Клепић, Раденко Влашки и Млађен Ивановић.

Аутор: Мирослав Тохољ, одломак из “Црне књиге”


Постави коментар

0 Коментари