Header Ads Widget

У СПОМЕН ВАМА ЗА МИР НАМА!


Историјски догађај, кога вјероватно у пуноћи нисмо свјесни, одиграо се јутрос у порти храма светог Василија Острошког.

Освећењем спомен храма светог великомученика Димитрија утемељена је на стијени Истина, по ријечима Господњим, коју ни врата лажи ни обмане неће надвладати. Освећен је несвакидашњи храм. Није фрескописан у унутрашњости. Нема ни иконостас какав срећемо у другим храмовима. Не издиже се изнад куполе звоник. Шта то има чудесно и посебно овај храм?
Његове фреске су изображене у 2 973 имена и презимена најбољих и најхрабријих које смо имали. Иконостас овог храма је њихово страдање, жртва, безусловна љубав и храброст.
И попут најгласнијег звона, далеко у вјечност, одзвањаће имена палих бораца која ће се чути са усана свештенослужитеља који овде данас и у будућности буду служили Службу Христу Васкрсломе!
И ти дијете и ти старице мајко, ти случајни пролазниче и ти оче свештенослужитељу и ти путниче намјерниче, и ти човјече...кад уђеш у овај свети храм у миру, молитвено, погледај исписана имена на мраморним плочама, помоли се, погни главу, одћути, заплачи се, замисли се...али поносно и уздигнута чела изађи и гдје год будеш ишао причај, причај и свједочи Истину и храброст ових честитих војсковођа и војника који живот свој дадоше због нас и за нас јер су они наши Видовдански хероји а ми њихова дјеца дужна да говоре истину!
Амин!
Васић Владимир

Постави коментар

0 Коментари