Header Ads Widget

Непријатељска операција "Љето-92"- напад на Требевић, Жуч и Храсно Брдо 8. јун 1992. г.

Поштовани читаоци данас ћемо, на основу релевантних података обрадити непријатељску офанзиву „Љето-92“, са посебним освртом на 8. јун 1992. године, када је био њен најјачи интензитет. 

Српски борац на Требевићу

ПЛАН ОПЕРАЦИЈЕ "ЉЕТО-92"

Почетком јуна Регионални штаб Сарајево Територијалне одбране тзв. БиХ у садејству са јединицама МУП- а, покреће војну операцију кодног имена „Љето-92“. Циљ операције био је разбијање српске територије на сљедећим правцима зоне одговорности Сарајевско-романијског корпуса: Бреза, Високо- Вратница, Добрањско брдо, Вишеград; Кисељак-Хан Плоча, Кобиљача, Орлић-Жуч; Требевић-Златиште-Видиковац-Брус; Храсно брдо- Врбовска, Миликладска, Загорска; Добриња- Мојмило; Игман- Хаџићи;

Дакле, непријатељске снаге су напале све важније положаје СРК, а напад је почео 6. јуна у раним јутарњим сатима гранатирањем српских положаја: Борије, Биоско, Мрковићи, Враца, Храсно Брдо, Грбавица и Лукавица. 

Пјешадијски напад је кренуо из правца Брезе и Високог, те Кисељака вежући наше снаге на вањском дијелу фронта. Општи напад из Сарајева кренуо је 8.јуна и то на правцима Храсно Брдо- Враца- Грбавица; Требевић- Златиште- Брус; Игман – Хаџићи и Орлић-Жуч.

РАСПОРЕД СНАГА И ЗАДАЦИ ЈЕДИНИЦА СРК У РЕЈОНУ НАПАДА

Распоред наших снага у рејонима напада непријатељских јединица био je сљедећи:

1. Сарајевска механизована бригада је бранила положај на правцу Враца-Храсно Брдо-Мојмило-Добриња

1. Романијска пјешадијска бригада и 2. Романијска моторизована бригада су браниле положај на Требевићу

1. Вогошћанска пјешадијска бригада је бранила положај на Жучи.

Задаци наших јединица које је наређењем пред њих ставила команда СРК били су сљедећи:

-Крајње активном и упорном одбраном држати достигнуте линије, спријечити упаде ДТГ и продоре непријатељских снага у захвату основнох праваца.

-Погодним груписањем повезати дијелове Сарајева са већински српским становништвом, по могућноси на правцу Неџарићи-Ступ-Рајловац

-Обезбиједити шири рејон сарајевског Аеродрума, Бурмира, Соколовић-колоније, Мојмила и Добриње

-Деблокирати путне правце Лукавица-Трново и Лукавица-Златиште-Пале

НАПАД НА ЖУЧ

Послије заузимања Пофалића и Бућа потока настала је општа еуфорија у муслиманским јединицама. Непријатељ се у оквиру операције "Гром" зауставио на платоу Жуч, а наше снаге су тада држале доминантне коте Орлић, Голо брдо и Коту 850. Највише успјеха, у комплетној операцији „Љето-92“, непријатеске снаге су једино имале у нападу на Жуч и коту Орлић, коју су наше снаге изгубиле. У поменутом нападу заробљена су два наша борца. Један од њих био је Предраг Керовић, који је био рањен у кољено. Један од муслиманских војника који се задесио ту, препознао је Керовића, јер су радили заједно у истом предућу, те га из пиштоња ранио у другу ногу, иако му је Керовић рекао да не пуца јер има мало дијете. Касније је убијен рафалом из аутомацке пушке. Мирослав Ђурашиновић је нестао у овом нападу.

Погинули борци ВРС у нападу на Жуч: Аћимовић Александар, Благојевић Милорад, Бозало Бранко, Бојић Ранко, Брезар Илија, Владушић Јово, Грачанин Мирко, Дерикоња Којо, Ђурашиновић Мирослав, Јагодић Рајко, Кењић Драго, Керовић Предраг, Ковач Миодраг, Копривица Српко, Миздрак Бошко, Милошевић Александар, Млинар Момо, Пајдаковић каменко, Пајдаковић Милан, Пајдаковић Синиша, Петровић Славко, Старчевић Недељко, Старчевић Синиша и Велетић Ђорђо. На Хреши су погинули Гавриловић Божидар и Гавриловић Јован из јединице 4.мпоаб.

НАПАД НА ТРЕБЕВИЋ

Жестока битка вођена је на Требевићу, гдје су непријатељске снаге пробиле наше линије одбране у рејонима Осмице, Први шумар и Видиковац, али у жестоком одговору наше војске у контра-офанзиви су враћени сви изгубљени положаји и још поправљени према напријед. На том дијелу, и само у том налету је погинуло 22 муслиманска војника, од њих половина је припадала специјалној бригади „Игман-15“.

Погинули борци ВРС у нападу на Требевић: Абула Павле, Ћосић Момчило, Елек Драгомир, Илић Славко, Јасика Дражан, Јокић Жељко, Клачар Ранко, Кокотовић Миле, Кусмук Јездимир, Марковић Саво, Пандуревић Петар, Срдановић Младен, Марковић Богдан, Цицовић Данило, Гранић Драган и Лиздек Милун (09.06.1992).

НАПАД НА ПОТЕЗУ ВРАЦА-ХРАСНО БРДО-МОЈМИЛО

Велике борбе су се водиле и на брду Храсно, гдје су напад извеле јединице из састава Општинског штаба ТО Ново Сарајево Одред Пофалићи 2 и одред Храсно Брдо, а напад је предводила специјална јединица МУП-а БиХ. На том задатку погинуо је један од њихових командира Винко Шамарлић, командант Одреда Пофалићи 2 Јусуф Лошић тешко рањен. Борци из Озренске и Загорске улице су успјели сачувати своје положаје. Муслимани су 8.јуна починили велике злочине на том дијелу. Четворица припадника Зелених беретки су у кући Ђорђа Драшковића убили Тодора Драшковића (4), Слободана Драшковића и Данила Лале. Милку Драшковић су ранили. 

Погинули борци 1.Сарајевске механизоване бригаде у нападу на овом правцу су:  Милимир Бејат, Саво Вуковић, Драгомир Вулиновић, Бранимир Драгаш, Слободан Драшковић, Сретен Ерић, Раденко Елез, Драган Ковачевић, Ненад Ковачевић, Дане Лале, Дејан Милашиновић, Дарко Сарић, Рајко Томић, Борислав Ћеха, Чедо Ковач, Васо Говедарица (Добриња) и Миодраг Делић (09.06.1992).

Погинули Борци у зони одговорности 1.Илиџанске пјешадијске бригаде: Видовић Љубомир, Јошило Здравко,Симић Раденко, Томић Драган, Ћосовић Милутин и Јововић Радмило.

Ни на осталим правцима напада непријатељ није имао успјеха. Непријатељске снаге су доживиле дебакл у овој операцији. У борбеним активностима током јуна 1992.погинуло је 199 припадника РгШТО Сарајево, 736 их је рањено, а два непријатељска борца су заробљена. Животе за одбрану Српског Сарајева положило је  62 борца тадашње Војске Српске Републике БиХ.

НАПОМЕНА: ЗАБРАЊЕНО КОПИРАЊЕ И ОБЈАВЉИВАЊЕ САДРЖАЈА БЕЗ ОБЈАВЉИВАЊА ИЗВОРА

ИЗВОРИ ИНФОРМАЦИЈА:

-Команда СРК, инструкција за даља дејства бр: 10-74-44, датум 07.06.1992.

-"Црна књига" Мирослав Тохољ, стр. 282

-"Зборник радова- Улога старјешина ВРС у стварању и одбрани РС" Благоје Ковачевић стр.151

-"За Сарајево, за Босну моју" Менсуд Шадинлија, стр. 56

-Извод из списка погинулих бораца ВРС

>>>ЗАПРАТИТЕ НАШ ИСТАГРАМ ПРОФИЛ<<<


Постави коментар

0 Коментари