Header Ads Widget

Марш одбране "Војковићи – Илињача" 21. јула

Светом литургијом и парастосом за погинуле борце са подручја Источне Илиџе у Храму Светог Петра Дабробосанског Зимоњића у Војковићима, 21. јула у 9.00 часова почеће културно-спортска манифестација „4. август – Да се не заборави“.

У 10.30 часова планирано је окупљање грађана испред цркве у Војковићима, након чега ће услиједити традиционални одлазак на Илињачу. У 12.00 часова планиран је долазак на Илињачу гдје ће бити организован ручак за све учеснике.

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, јер је Илињача имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линије одбране Илиџе.

Четвртог августа 1992. године у раним јутарњим часовима почео је напад на Војковиће, Грлицу и Крупац, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера непријатељских снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде, док је у току Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца.

Свједоци тих дешавања једнодушни су у оцјени да је ријеч о херојској одбрани српских насеља и становништва тадашњег Српског Сарајева.


Извор: Катера

Слике: Приватана архива 

Постави коментар

0 Коментари